ZöldKecskemét

Ecological organization cleaning up the garbage
Hírek
Elindult a ZöldKecskemét program. Te mit gondolsz a klímaváltozásról? – Kérdőív

A Kecskemét MJV Önkormányzata 2020 júniusában elindította ZöldKecskemét programját: fő célunk, hogy a városnak saját, helyi stratégiája és megoldásai legyenek a klímaváltozás okozóinak és hatásainak csökkentésére. A projekt attól igazán különleges, hogy mindezt a helyi lakossággal közösen kívánjuk megvalósítani!

Napjainkban egyre több szó esik a klímaváltozásról, benne az ember felelősségéről, a változás mérséklésének módjairól és arról, hogy hogyan alkalmazkodhatunk a változásokhoz. Számos kérdés merülhet fel bennünk, kecskeméti lakosokban is.

 • Vajon tudunk egyénileg tenni bármit is a klímaváltozás befolyásolására?
 • Hogyan változik meg hatására közvetlen környezetem és milyen kihívásokkal kell majd szembenéznem a mindennapokban?
 • Hogyan tudunk majd alkalmazkodni a megváltozott éghajlati feltételekhez? Egyáltalán érint majd ez minket itt a városban?

A klímastratégia tervezett intézkedései két nagy csoportra bonthatók:

 • A klímaváltozás mérséklése
  Az üvegházhatású gázok kibocsátását kell csökkenteni, amihez az energiatermelés, energiafelhasználás, közlekedési és fogyasztási szokásaink átgondolása szükséges.
 • Felkészülés és alkalmazkodás
  Társadalmunkat ellátó rendszereinket és infrastruktúránk sérülékenységét kell
  csökkenteni.

klímastratégia lehetőséget biztosít, hogy kialakítsunk egy középtávú intézkedési tervet, amellyel sikeresen nézhetünk szembe az előttünk álló változásokkal. A helyi klímastratégiát készítő szakemberek célja, hogy már az első lépéseknél bevonják a városi érintetteket. Ezért a helyi szervezetek képviselőivel közösen határozzák meg a jellegzetesen kecskeméti kihívásokat, a lakosság körében pedig kérdőívekkel mérik fel a városi igényeket.

A program egyik legfőbb célja a kecskeméti lakosok bevonása, aktív részvételük elérése, első lépésként a lakosok véleményének, tapasztalatainak, javaslatainak feltérképezése és megismerése kérdőíves formában.
A program ideje alatt folyamatosan beszámolunk a közösen elért eredményeinkről a kecskeméti honlapon és egyéb médiafelületeken.

A ZöldKecskemét program céljainak elérése érdekében kérünk, töltsd ki első KÉRDŐÍVÜNKET, amellyel szeretnénk megismerni a te tapasztalataidat, gondolataidat, javaslataidat a városi klímavédelmi kérdésekkel kapcsolatban!