ZöldKecskemét

Kecskeméti esőkert és biodiverz évelő ágyás (Csabagyöngye utca 28.)

Az esőkert nagymennyiségű csapadék esetén is felszívja a csapadékot, melyet a későbbiekben visszaadagol a növényeknek. Folyó víz nem látható eső esetén sem.

A biodiverz évelők közel 40 nm gyepfelületet váltanak ki, mellyel jelentősen csökkenthető a terület öntözési igénye, amellett, a beporzók, pillangó számának nagyarányú emelkedését segítették a területen. 

A beültetés közel 1 hónapos, idővel összefüggő színes, illatos növénytakaró kialakulása várható

(Madarász Juli képe)

BREDA (Hollandia) 2030-ra parkban fekvő zöldváros lesz!

Ennek az ambiciózus célnak a megvalósításához olyan, a „Zöld iránytűben” rögzített útmutatások követésére van szükség, mint például a felújítások során az utcáknak mindig 10%-kal zöldebbeknek kell lenniük, az új építések során a szomszédos terület 20-35%-át nyilvános zöldterületként kell kialakítani, valamint számos új park létesítését is tervezik és bővítik az ökológiai összekötő zónákat. Az ingatlanfejlesztők felé elvárás még a környezetbe illeszkedő beruházások megvalósítása.

 

A Green City mozgalom első magyarországi mintavárosa: Miskolc

A mozgalom keretében a város komoly erőfeszítéseket kíván tenni az élhetőbb környezetért, a fenntartható környezetkultúráért, az ökológiai szolgáltatások optimális hasznosításáért, valamint az interdiszciplinaritás kialakításáért, ami a zöld szakma teljes vertikumának és az érintett társszakmák bevonását célozza.

Minőségi védjegyek és fenntartható élelmiszer rendszerek

Egyre súlyosbodó jelenség az élelmiszertermelők és fogyasztók közötti növekvő távolság. A cikk arra ad választ, hogy lehet területi márkaépítéssel fenntartható élelmiszer rendszereket létrehozni és fenntartani. A területiség és lokális identitás erősödése mellett kedvezően hat a hatékony munkaszervezésre, rövid ellátási láncokra és fenntartható gazdálkodásra és értékesítésre.

Fenntartható hulladékgyűjtés társadalmi részvétellel: Zugló

1919-ben Zugló csatlakozott az URBACT program Zöld Csapat projektjéhez, amely a lakosság környezettudatosságának növelésére irányult a hulladék szelektív gyűjtésén és újrahasznosításán keresztül. A fenntarthatóság és a körkörös gazdaság erősítésén túl célja volt egy internetes kommunikációs felület létrehozása, amelyen keresztül egy kommunikációs kampány valósult meg. A lakosság ösztönzését a helyi vállalkozások is segítették. A projekt nem csak a hulladékelhelyezésben, de annak csökkentésében is segítette a lakosságot.

Oakland lassú utcái

Oakland lassú utca programjának célja, hogy a biztonságos testmozgást támogassa azáltal, hogy nagyobb teret enged át a gyalogosok és egyéb nem motorizált közlekedési eszközzel (kerékpár, roller, görkorcsolya, gördeszka, kerekesszék, babakocsi stb.) közlekedők számára. A fizikai távolságtartást azzal segítik elő a lakosok számára, hogy az amúgy forgalmas utcákat lezárják a gépjárművek elől, az így csökkentett forgalmú utakat pedig megnyitják a gyalogosforgalomnak, akik kedvük szerint használhatják hosszútávú sétákra, kocogásra vagy bármilyen egyéb kikapcsolódásra.

Magyarország első esőkertje: PTE

A Kék Gazdaság Nyári Egyetem keretén belül önfenntartó mintakert épült a PTE mellett. A városokban az aszfalton, a járműveken, a tetőkön szennyező anyagok ülepednek meg, amelyeket a talajba mos az eső. E felületek gyorsítják is a víz lefutását, és városi áradásokat okoznak. Az esőkertek pont e probléma ellen hatásosak, mivel segítenek a talajba visszajuttatni a vizet, miközben meg is tisztítják azt.

Okos parkolás: Józsefváros

A kihelyezésre kerülő 80 db szenzorral monitorozzák a parkolóhelyek kihasználtságát, a parkolási szokásokat és a szenzorok által generált adatok olyan, további felhasználási lehetőségeit, mint például a dinamikus parkolás segítő alkalmazások, vagy közösségi útvonaltervező megoldások.

A rendszer segíti a parkolóhely keresést, amivel nem csak a gépjármű forgalom, de a károsanyagkibocsátás csökkenése is csökkenthető. A jelenleg kis területen tesztelt rendszert a későbbiekben ki kívánják terjeszteni.

Útfejlesztés – esőkert kialakítása

Kecskemét Gerlice utcájában az önkormányzat és a lakók közös projektjeként az útfejlesztéssel együtt esőkerteket alakítanak ki a házak előtt. Céljuk az esővizek megtartása, hiszen a klímaváltozás következtében sajnos egyre többször fordul elő, hogy extrém mennyiségű csapadék hullik le egyszerre, majd azt szárazság követi. Az esőkertek növényei viszont meg tudják tartani a vizet, így lesz ideje a földbe szivárogni, sőt a párolgás következtében visszajut a környezetbe.