ZöldKecskemét

Hírek
Elkészült a helyi Klímastratégia egyeztetési anyaga, lehet www.zoldkecskemet.hu weboldalon keresztül véleményezni

Kecskemét MJV Önkormányzata 2020 júniusa óta tudatos városi szintű klímapolitikai tervezést folytat. Zöld Kecskemét klímavédelmi programjának fő célja a város saját, helyi stratégiájának kidolgozása.

 

A klímastratégia kidolgozása során a helyi érintettek bevonásával elkészült a helyi adottságokat feltáró Helyzetelemzés, valamint annak alapján a Klímastratégia célrendszere és a célok megvalósulását szolgáló intézkedések.

 

A stratégia szerinti Kecskemét alkalmazkodó város jövőkép 2030-ban a várost klíma szempontból reziliens városként írja le. Rugalmas ellenállási képességét három fő stratégiai cél mentén kívánja megvalósítani:

 

  • az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére 2030-ra, a városi széndioxid-kibocsátást 40%-kal kívánja csökkenteni,
  • klímaadaptáció szempontjából a klímaváltozás hatását mérséklő kék-zöld infrastruktúra rendszert alakít ki és tart fenn, valamint
  • szemléletformálási tevékenység keretében szeretné növelni a klímatudatosságot a lakosság körében.

 

Mindhárom stratégiai cél megvalósulását további, összesen 12 tematikus cél és 37 intézkedés segíti.

A széndioxid-kibocsátás csökkentése érdekében energiahatékony városüzemeltetésre, füstmentes zónák-, klímabarát közlekedési és termelési rendszerek kialakítására, valamint a lerakott hulladék csökkentésére és hasznosítására van szükség.

 

A füstmentes zónák olyan – elsősorban belvárosi – összefüggő területek, ahol a lakóépületek energetikai korszerűsítése megtörtént. Társasházak esetében az energiaellátást a környezeti szempontból leginkább fenntartható távfűtési rendszer szolgáltatja megújuló energiák felhasználásával, míg családi házaknál a vegyestüzelésű kazánok kiváltásával szintén előtérbe kerül a megújuló energia termelésének és használatának ösztönzése. A füstmentes zónák autómentesek, vagy a csökkentett autóforgalom is csak hibrid vagy elektromos járművekkel engedélyezett. Ehhez szükséges egyrészt az önkormányzati gépjárműállomány modernizálása, másrészt pedig helyi ösztönzők kialakítása a lakosság körében is a környezetbarát járművek beszerzésének és használatának elősegítésére vonatkozóan (pl. a helyi gépjárműadó kivetési alapjának átalakításával).

 

Klímaadaptáció szempontjából a zöldfelületi rendszer és integrált vízgazdálkodás fejlesztése, a klímavédelmi célú területhasználat és a felkészülés a hőhullámokra témakörei azonos hangsúllyal kerültek be a stratégiába. A szemléletformálási tevékenység általános és folyamatos kommunikációt biztosít a „zöld” ügyekkel kapcsolatban, ugyanakkor külön odafigyel a klímaváltozás negatív hatásai szempontjából veszélyeztetett korcsoportokra (gyerekek, idősek, hátrányos helyzetben lévők) is.

 

A Klímastratégia egyeztetési anyaga nyilvánosan elérhető a www.zoldkecskemet.hu oldalon. Kérjük, véleményezze Ön is a stratégiát javaslatai, észrevételei elküldésével az info@zoldkecskemet.hu email címre; vagy töltse ki a Klímastratégiához kapcsolódóan már elérhető 2. lakossági kérdőívet! A stratégiában, kérdőívben leírt célok és intézkedések közül azok kerülnek be a végső anyagba, amelyeket a városban élő lakosok és gazdasági szereplők támogatnak, és szándékukban áll részt venni a megvalósításban.